YERLİ SANAYİ VE TEKNOLOJİ ZİRVEMİZ GERÇEKLEŞTİ

Her yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz Zirve programlarımızın 6.sı Bursa Çelik Palas Otel’de 12-14 Ekim 2018 tarihlerinde yoğun bir katılımla gerçekleşti. Ana teması “Yerli Sanayi ve Teknoloji” olarak belirlenen zirvede, kendi alanlarda önde gelen birçok yönetici, akademisyen ve mühendis kıymetli görüşlerini ifade etme fırsatı buldu. Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Mimar Sinan Mühendisler Birliği Genel Başkanı Kemal Kaptaner, bir sivil toplum kuruluşu olarak hayata geçirdikleri Gümüş Motor ve Muammer Dolmacı gibi belgeseller, Mühendishane ve Yerli Üret, Yerli Tüket gibi projelerle “yerli teknoloji” konusunda farkındalık oluşturmak istediklerini belirterek bu doğrultuda çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Yıldız ve Bursa Milletvekili Emine Gözgeç de birer selamlama konuşması yaparak Zirvenin Bursa’da düzenlenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Açılış konuşmalarının ardından kürsüye TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın geldi. Üretim ve Ar-Ge konularında yerlilik başlığına dikkat çeken ve sunumlarında yerli teknolojinin röntgenini çeken Mandal ve Apaydın’ın konuşmaları izleyiciler tarafından ilgiyle dinlendi. Türkiye’de staj odaklı eğitimin mimarlarından olan ve geçtiğimiz aylarda Sakarya Uygulamaları Bilimler Üniversitesi’ne Kurucu Rektör olarak atanan Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ise açılış oturumunun son konuşmacısı oldu. Üretimde yerli sanayi ve teknoloji oranının artmasındaki temel etkenin eğitim altyapısındaki gelişmeler olduğunu belirten Sarıbıyık, uygulamaya çalıştıkları yeni eğitim modeli üzerine kıymetli bir sunum yaptı.
Zirvenin ilk gününün öğleden sonraki oturumlarında 6 farklı temada tebliğler sunuldu. “Yerli Üretim ve Kalkınma Modeli”, “Yerli Yazılım ve Bilişim Sektörü”, “Fikri Mülkiyet Hakları ve Teknoloji Transferi”, “Yerli Üretimde Başarılı Örnekler”, “Şehircilik” ve “Üniversite-Sanayi İş birliği” başlıkları altında gerçekleştirilen bu oturumlarda, pek çok yönetici, sanayici, akademisyen ve mühendis bir araya geldi. Moderatör ve izleyicilerin soru-cevaplarıyla ilerleyen oturumlarda Türkiye’nin yerli sanayi ve teknolojisinin mevcut durumunun röntgeni çekildi ve öne çıkan sorunlar için çözüm önerileri sunuldu. Oturumların sona ermesinin ardından Bursa ilinin geleneksel oyunlarından Kılıç Kalkan Gösterisi sahnelendi ve Tasavvuf Musikisi konseri verildi.
Zirvenin ikinci gününde, ilk gün gerçekleştirilen oturumların moderatörleri yönettikleri oturumlarda öne çıkan notları izleyicilerle paylaştı. Daha sonra kürsüye gelen Mimar Mustafa Tutar ve Rümeysa Çakmaklı, MSMB’nin önemli projelerinden Mimarhane’nin tanıtımını gerçekleştirdi. Bu sunumun ardından Zirvenin kapanış konuşmalarına geçildi. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, hükümet olarak yerli sanayi ve teknoloji konularında hayata geçirdikleri icraatlardan bahsederek ülkemizin katettiği mesafeye dikkat çekti. Türkiye’nin 2023 vizyonu için bu mesafenin asla yetmeyeceğini belirterek daha çok çalışmanın ve yüksek teknolojili üretim yapmanın önemine değindi. Eski Bakanlar ve Bursa Milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu ve Efkan Alâ da Zirvemizi onurlandırdı. Kapanış oturumunda bir teşekkür konuşması yapan Genel Başkan Kemal Kaptaner, Zirvenin çok değerli katılımcıları bir araya getirdiğini ve seçtikleri konunun ülkemizin geleceği açısından hayati öneme sahip olduğunu belirtti. Yerli teknoloji konularıyla özdeşleşmiş bir isim olan merhum Prof. Dr. Sedat Çelikdoğan anısına gelecek yıldan itibaren dernek olarak ödül verileceğini beyan eden Kaptaner; “Yerli Üret, Yerli Tüket” kampanyasının bir nişanesi olarak Lütfi Elvan, Efkan Alâ ve Hakan Çavuşoğlu’na birer “Yerli Üret, Yerli Tüket” rozeti taktı. 2019 yılında gerçekleştirilecek Zirvenin Gaziantep’te yapılacağının duyurulması ve hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından Zirve programı sona erdi.