Sürdürülebilirlik kavramı önceleri sadece akademik ve entelektüel çevrelerde telaffuz edilirken, son yıllarda yaşadığımız yangınlar, seller ve küresel salgın gibi felaketler, bu kavramı artık hepimizin gündemine yerleştirdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde, Çevre Vakfı ile MSMB tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Çevre, Sürdürülebilir Teknolojiler” temalı Zirve, 6 Kasım Cumartesi günü İTÜ Maslak kampüsünde, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yapıldı.

MSMB Genel Başkanı Kemal Kaptaner, açılış konuşmasında Mühendishane, Mimarhane ve Mucithane gibi öncü projelerle dikkat çeken MSMB’nin ülke gündemine pozitif katkılar verebilmek amacıyla son dokuz yıldır Zirve programları düzenlediğini belirtti. Kaptaner, sürdürülebilirlik kavramı önceleri sadece akademik ve entelektüel çevrelerde telaffuz edilirken son yıllarda yaşanan yangınlar, seller ve küresel salgın gibi felaketler neticesinde, kavramın artık hepimizin gündemine yerleştiği görüşünü paylaştı.

Çevre Vakfı adına Prof. Dr. Eyüp Debik ve İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar açılış konuşmalarını yaptılar.

Üç oturumdan oluşan etkinliğin “Sürdürülebilir Kalkınma ve Çevre” başlıklı ilk oturumunda moderatörlüğü Prof. Dr. Ömer Bolat yaptı. İÜ İktisat Fakültesi’nden Prof. Dr. Bekir Kayacan, “Büyüme, Kalkınma, Sürdürülebilirlik” konularına ilişkin kavramsal çerçeveyi ortaya koydu. Konya BB Ulaşım Daire Başkanı Dr. Hasan Görgülü, Sürdürülebilir Şehirler – Konya Örneği sunumunu yaptı. Earnst&Young Türkiye Kamu Danışmanlık Hizmetleri Müdürü Defne Aşkar Şekkeli, Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı Uygulamalarını paylaştı.

İTÜ Çevre Mühendisliği’nden Prof. Dr. Osman Arıkan’ın, Sürdürülebilir Çevre başlıklı sunumunun ardından TENMAK Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı Sürdürülebilir Enerji konusunda görüşlerini paylaştı.

Birinci oturumdan sonra verilen arada, “Çevre Sorunları ve Afet Yönetiminde Teknolojik Çözümler” konulu Hackathon 1.si olan “Yatırım Tavsiyesi Değildir” isimli takımın sunumunun ardından kendilerine 25.000 TL ödül çeki törenle verildi. Prof. Dr. Abdurrahim Aydın’ın moderatörlüğünü yaptığı “İklim Değişikliği ve Küresel Afetler” başlıklı ikinci oturumda Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Ertuğrul Bilgili, geçtiğimiz aylarda Türkiye ve dünya gündeminde önemli yer tutan orman yangınları konusununda önlem ve müdahalelere yönelik bilgilendirmelerde bulundu.

AFAD Planlama ve Risk Azaltma Daire Başkanı Abdülkadir Tezcan, Doğal Afet Yönetimi konusundaki AFAD çalışmalarını paylaştığı bu oturumda, Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Osman Sağdıç Sürdürülebilir Gıda Arz Güvenliği konusunda önemli açıklamalarda bulunmuştur. İTÜ Meteoroloji bölümünden Prof. Dr. Ali Deniz ise İklim Değişikliği ve Şiddetli Hava Olayları konusunda çarpıcı değerlendirmelerde bulunmuştur.

Moderatörlüğünü İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar’ın yaptığı zirvenin son oturumunda “Sürdürülebilir ve Yeni Teknolojiler” konusunu tartışılmış, TÜMOSAN Ürün Yönetimi Müdürü Onur Koca, Gıda ve Tarım Teknolojileri konulu bir sunum gerçekleştirmiştir. TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ali Çimen, Elektrikli Ulaşım Teknolojileri, İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, Atıktan Değer Üretmek konusunda çalışmalarından örnekler paylaştı. Medipol Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Hüseyin Arslan ise Afetlerde Haberleşme Teknolojileri başlıklı bir sunum yaptı. Zirve, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun Sürdürülebilirlik içerikli sunumu ve kapanış konuşması ile sona erdi.