1. MİMAR SİNAN MÜHENDİSLER BİRLİĞİ ZİRVESİ
(AKÇAKOCA, 2013)

.

Düzce-Akçakoca Zirvesi, 30 Kasım – 1 Aralık 2013 tarihlerinde Akçakoca Sky Tower Otel’de 130 mühendis, mimar ve teknik öğretmenin katılımıyla gerçekleşti. Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden akademisyen, idareci, bürokrat ve özel sektör çalışanı üyelerin katıldığı zirveye, katılımcıların büyük çoğunluğu ailece geldiler.

Zirvede ilk gün, Mimar Sinan Mühendisler Birliği yöneticileri dernek faaliyetleri ile ilgili bilgi verdi. Dernek Başkanı İbrahim Öztürk’ün açılış konuşmasının ardından Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Okuyucu faaliyetlere ilişkin tanıtım sunumunu gerçekleştirdi. Misafir konuşmacı ÇEKÜD Başkanı Süleyman Yorulmaz sosyal çalışmaların önemini anlatan bir konuşma yaptı.

İstanbul Şubesi Başkanı Dr. Muhammet Garip “Proje yaklaşımı ve gönüllü katılım” başlığı ile bir sunum yaptı. Sunumda, her mühendisin etrafına duyarlı olması gerektiği, MSMB olarak gönüllü çalışmaları teşvik etmemiz gerektiği vurgulandı. Ahmet Rasim’in “Şehir Mektupları” isimli eserine vurgu yapan Dr. Muhammet Garip, çözülmesini istediğimiz sorunlar ve yapılmasını istediğimiz uygulamaları mektuplarla karar mercilerine iletmenin etkin bir yol olacağını dile getirdi. Mimar Sinan Mühendisler Birliği’nin kurumsal kimliğini kullanarak mektuplar yazacaklarını, bunun için de ilk uygulama olarak Levent ve Taksim gibi metro istasyonlarına mescit yapılması için yetkililere mektup yazdıklarını ve bu mektubu İstanbul Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü’ne ilettiklerini dile getirdi. Gidecekleri yere yetişme telaşı içindeki insanların, metrodan çıkıp uzak mesafedeki camilere gitmelerinin büyük zaman kaybına yol açtığını dile getiren Dr. Muhammet Garip, bu istasyonlara mescit yapılmasının çok öncelikli olduğunu dile getirdi.

Yine birinci gün oturumlarında, İstanbul Şubesinin hazırladığı “İnsana ve inanca saygılı abdesthane tasarımı” isimli proje Ulvi Asan tarafından sunuldu. Projede lavabo ve tuvalet taşlarının sağlık, fıkıh, ergonomi ve sürdürülebilirlik açısından uygun olması gerektiği vurgulandı. Sunumda ayrıca, Türkiye ve dünyadan video ve fotoğraflarla örnekler verilerek bu konudaki sorunlar ve çözüm önerilerinden bahsedildi. Projelerle ilgili sunum esnasında katılımcılara anket dağıtılarak proje önerileri ve nasıl destek olabilecekleri konusunda görüşleri alındı. İlk günün akşam etkinliğinde iletişimci, yazar Canten Kaya, aile içi iletişim konulu bir konuşma yaptı.

İkinci gün programı Prof. Dr. Ahmet Rumeli’nin “İslam Alemi ve Türkiye” başlıklı konferansı ile başladı. İslam alemi ve Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu Kuran’dan ayetlerle birlikte yorumlayan Prof. Dr. Rumeli, Türkiye ve Mısır’ın İslam alemine liderlik edecek iki ülke olduğunu ve bu sebeple bu ülkelerin sürekli engellerle karşılaştığını dile getirdi.

Son konuşmacı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu idi. Konuşmasında ülkemizin bilim ve teknoloji politikalarına ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Kavranoğlu, Türkiye’nin teknolojik olarak ilerleyebilmesi ve dünyada ilk 10 ekonomi arasına girebilmesi için üniversitelerin kilit rol oynadığını, bilim adamlarının da bu işte lokomotif olarak yer alması gerektiğini dile getirdi.

Hüseyin Goncagül ve ekibi, geleneksel masal kahramanlarımız ve animasyon karakterleri, kukla gösterisi, illüzyon, jonklör şovları yanı sıra çeşitli hediyeli yarışmalar ve palyaço gösterileri ile dolu dolu, çocuklarımızın müzikli eğlenceli hoşça zaman geçirmelerini sağladı.